Управління водними ресурсами в умовах змін клімату і зростаючого дефіциту води. Досвід Ізраїлю

Фахівці Державного агентства водних ресурсів України взяли участь у міжнародній онлайн-конференції «Управління водними ресурсами в умовах змін клімату і зростаючого дефіциту води». Захід організований завдяки сприянню Посольства Ізраїлю в Україні та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Як повідомляє сайт Державного агентства водних ресурсів України, про ізраїльський досвід вирішення проблеми нестачі води розповів учасникам конференції Яков Лівшиц, директор департаменту гідрогеології, управління водних ресурсів Ізраїлю.

За словами спікера, враховуючи кліматичні та природні особливості регіону, в Ізраїлі завжди існувала проблема дефіциту води, а тому і питання ефективного управління та раціонального використання водних ресурсів стояло особливо гостро.

Яков Лівшиц розповів, що основна більшість відновлюваних водних ресурсів зосереджена у північній частині країни, в той час, коли на півдні показник відновлюваності майже вдесятеро менший. Відповідно виникає потреба зв’язати всі райони в єдину систему водопостачання.

Серед основних заходів для розв’язання проблеми нестачі води в умовах несприятливого клімату спікер виділив створення додаткових джерел водопостачання: опріснення морської води та використання очищених стічних вод. До слова, в Ізраїлі показник останнього становить 86%.

Основним споживачем води в країні є сільське господарство, – 53% від загального споживання, – що зумовлює впровадження інтенсивної системи меліорації. В Ізраїлі це вирішили таким чином: використовувати в сільському господарстві воду, непридатну для питного водопостачання. Загалом для зрошення використовуються якісно очищені стічні води.

Наостанок спікер зазначив, що споживання води на душу населення в Ізраїлі майже в 10 разів менше ніж, наприклад, в США. Не останню роль в цьому відіграє просвітницька робота серед молоді. Надзвичайно важливо виховувати бережливе ставлення до води ще з малого віку й закладати чітке розуміння того, що водні ресурси є вичерпними і їх потрібно берегти.

Нагадаємо, керівництво та фахівці водної сфери Сіверсько-Донецького БУВР долучились до участі в онлайн-конференції на тему: «Управління водними ресурсами в умовах змін клімату та зростаючого дефіциту води».

Поділитися:
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…
Творчий конкурс «Сіверський Донець – очима молоді» 2024
22.03.2024 08:05
У Всесвітній день води 22 березня оголошуємо старт творчого конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді» 2024. Його учасниками можуть стати школярі і студенти Харківської, Донецької і Луганської…