ПУРБ як інструмент залучення фінансів у водний сектор для досягнення доброго екологічного стану вод

Процес підготовки програми заходів, як частини плану управління річковим басейном Вісли, став ключовою темою онлайн-семінару для фахівців водогосподарських організацій та представників територіальних громад регіону, повідомляє Держводагентство.

Учасниками заходу, організованого Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства спільно з експертами екологічного консалтингу Blue rivers, стали і фахівці Сіверсько-Донецького БУВР.

Програма заходів — це найбільш змістовна частина планів управління річковими басейнами, що дає можливість мобілізувати фінанси та спланувати максимально ефективні заходи для досягнення доброго стану вод.

Тому сьогодні в рамках вебінару запрошені експерти з європейським досвідом розробки планів управління поділилися дієвими методичними рекомендаціями щодо процесу формування відповідних програм. Зокрема, йшлося про:

  • заходи, спрямовані на зменшення забруднення поверхневих вод;
  • заходи, спрямовані на зменшення впливу гідроморфологічних змін;
  • особливості законодавчого врегулювання тощо.

Україна давно працює над імплементацією європейських директив в національне законодавство і вже має значний прогрес. Власне, наше водне законодавство повністю відповідає європейським вимогам.

«Ми маємо законодавчо закріплені європейські цілі та пріоритети у водній політиці — розробити та реалізувати плани управління для кожного річкового басейну. Сьогодні ПУРБи — це в тому числі і про плани післявоєнного відновлення річкових басейнів, які також зазнають значного впливу війни», — зазначила Марія Шпанчик, начальниця відділу моніторингу поверхневих вод та меліорованих земель Держводагентства.

Обговорення такого типу допомагають ефективно визначати перелік пріоритетних дій для збереження наявних природних ресурсів й дають можливість перейняти та впровадити європейський досвід при плануванні заходів, в тому числі у рамках післявоєнного відновлення країни.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…