Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»

27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства.

Разом з лектором Іриною Ніколаєвою, к.т.н., експертом з екологічної безпеки, розглянули питання управління багатотоннажними промисловими відходами, які видаляються гідравлічним способом та зберігаються в хвостосховищах.

У фокусі уваги – управління відходами за принципом життєвого циклу хвостосховища, основні етапи якого включають:

  • планування та проєктування;
  • експлуатацію (будівництво, управління та обслуговування);
  • закриття та після закриття.

Ключовими факторами безпечного управління хвостосховищами є ретельні дослідження та інжиніринг на етапі планування, проєктування і належний контроль на етапі експлуатації.

Причому План управління відходами розробляється на етапі планування та проєктування хвостосховища.

На стадії експлуатації (будівництво, управління та обслуговування) мають бути враховані важливі аспекти:

  • управління експлуатаційним процесом;
  • моніторинг впливу на довкілля;
  • попередження, підготовка та реагування на надзвичайні ситуації.

В ході навчання також розглянули законодавчі аспекти екологічної та техногенної безпеки таких накопичувачів промислових відходів та ознайомились зі стислим аналізом розвитку національного законодавства щодо безпечного управління хвостосховищами.

Нагадаємо, що в 2019-2020 роках на сході України в рамках реалізації проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Допомога в розширенні системи моніторингу довкілля на Донбасі» за участі фахівців Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів було досліджено накопичувачі промислових відходів, які створюють найбільшу загрозу для суббасейну Сіверського Дінця.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…