Наслідки військової агресії рф на Харківщині на контролі

Внаслідок військової агресії рф вечері 9 лютого на Харківщині відбулось потрапляння нафтопродуктів у річку Немишля і далі за течією в річку Лопань, ліву притоку річки Уди, про що 11 лютого повідомили місцеві ЗМІ.

З метою з’ясування масштабу та наслідків аварійного забруднення Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів спільно з Регіональним офісом водних ресурсів у Харківській області з 12 лютого і до стабілізації ситуації запроваджено здійснення дослідницького моніторингу для визначення вмісту нафтопродуктів на річках в басейні р. Уди та по руслу р. Сіверський Донець нижче впадіння р. Уди в Харківській та Донецькій областях.

Харківською обласною військовою адміністрацією розроблено алгоритм дій щодо попередження просуванню шкідливих речовин по р. Уди та їх нейтралізації. Здійснено локалізацію джерел потрапляння забруднення до р. Немишля та далі по водотоку. На річках Немишля та Уди встановлено бонові та додаткові повстяні (войлочні) загородження для механічного запобігання забрудненню. Планується встановлення механічних бонових загороджень на річках Лопань та Сіверський Донець.

Для нейтралізації забруднення в місцях встановлення бонових загороджень застосовано сорбуючий препарат «Еконадін» (бактеріальний препарат нового покоління на основі авірулентних нафтоокислюючих бактерій, що проявляє сорбційну та деструктивну активність по відношенню до вуглеводів нафти та інших біорезистентних забруднювачів), який безпечно знешкодить нафтопродукти у водоймах без загрози для живих організмів.

Щодо ситуації на водних об’єктах в суббасейні Сіверського Дінця забезпечуються постійні комунікації з Державною екологічною інспекцією у Харківській та Донецькій областях, Головними управліннями ДСНС у Харківській та Донецькій областях, ГУ Держспоживслужби у Донецькій області, та ін., а також інформування Донецької обласної військової адміністрації та основних водопостачальних організацій Донецької області для своєчасного вжиття заходів, передбачених чинним законодавством.

Ситуація в Харківській області знаходиться на контролі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…