Наслідки агресії рф: шкода водним ресурсам

Російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційних очисних спорудах, повідомляє вебсайт Міндовкілля. Через російську агресію значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях.

За даними ООН, близько 13 млн людей в Україні потребують допомоги для доступу до води та каналізації. Серед них як мешканці регіонів, інфраструктура яких була пошкоджена внаслідок військових дій, так і внутрішньо переміщені особи у тимчасових притулках.

30 липня було відновлене електропостачання Карлівської фільтрувальної станції у Донецькій області, але будь-якої миті ситуація може змінитися. Наразі фільтрувальна станція перебуває під постійними обстрілами, тож водопостачання може бути зупинене.

У червні та липні в басейні Сіверського Дінця, де беруть питну воду для усієї Донеччини, фахівці зафіксували ртутне забруднення, перевищення показників азоту та нітритів, а також сліди нафтопродуктів, які там до того ніколи не фіксували.

Зокрема, у липні в гирлі річки Сухий Торець виявили перевищення концентрації ртуті у 8,4 рази (0,59 мкг/дм3 проти 0,07 мкг/дм3 допустимих). У червні в районі питного водозабору неподалік від Слов’янська у пробах води знайшли азот амонійний та нітрити відповідно у 2,4 та у 2,8 раза більше за середньобагаторічні значення. Також у воді виявили нафтопродукти у концентрації 0,028 мг/дм3. У попередні ж роки їх у районах поверхневих питних водозаборів Сіверського Дінця взагалі не знаходили. Ймовірно, це наслідки боїв вздовж русла головної річки українського Сходу.

Від початку повномасштабної війни Росії проти України у підконтрольних українському уряду районах Донбасу внаслідок обстрілів затопило щонайменше 10 вугільних шахт. У шахтних водах можуть міститися забруднюючі важкі метали.

Докладніше – на вебсайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України: https://mepr.gov.ua/news/39470.html.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…