Держводагентство: нарада щодо виконання Програми моніторингу масивів поверхневих вод в умовах воєнного стану

Держводагентство провело нараду щодо виконання Програми моніторингу масивів поверхневих вод в умовах воєнного стану, повідомляє вебсайт відомства.

Суб’єкти моніторингу поверхневих вод – Держводагентство та ДСНС, у ході робочої наради взаємно проінформували щодо виконання Програми моніторингу масивів поверхневих вод в умовах воєнного стану та скоординували подальші дії. До участі долучились представники Міндовкілля та Центральна геофізична обсерваторія імені Б. Срезневського.

Заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак акцентував увагу на важливості здійснення моніторингу поверхневих вод в умовах воєнного стану, адже саме з поверхневих водних об’єктів забезпечується більшість питних потреб населення. За його словами, Держводагентством вжито необхідних організаційно-розпорядчих заходів для відновлення відборів проб води у максимально можливих точках з урахуванням оперативної військової ситуації.

На сьогодні моніторинг виконується на майже 75% від затвердженої Програми. На початку військового вторгнення окупанта 2 з 4 основних лабораторій Держводагентства призупинили виконання вимірювань на півночі, центрі та сході України, а більше половини пунктів моніторингу опинились на території, доступ до якої відсутній або утруднений.

В умовах війни Держводагентство вжило необхідних заходів в частині оптимізації здійснення моніторингу вод, зокрема перенаправлено зразки проб води для визначення пріоритетних та басейнових специфічних показників з лабораторій моніторингу вод Східного та Південного регіонів до лабораторії моніторингу вод Західного регіону, яка на сьогоднішній день технічно укомплектована для вимірювання відповідних показників.

Марія Шпанчик зазначила, що сьогодні Держводагентством розпочато підготовку пропозицій до програми моніторингу поверхневих вод на 2023 рік:

  • розглядається можливість включення додаткових показників забруднення – нафтопродуктів, хімічних речовин, що містяться у складі зброї, ракет (за можливості їх ідентифікації);

  • будуть оновлені пункти моніторингу за результатами оцінки хімічного стану;

  • включено додаткові пункти на деокупованих територіях для моніторингу впливу військових дій.

Пропозиції будуть узгоджені між суб’єктами моніторингу для подальшого затвердження Міндовкілля.

За підсумками зустрічі учасники узгодили подальші дії щодо підготовки пропозицій до складання програми моніторингу на 2023 рік, а також обговорили необхідність автоматизації обміну результатами досліджень.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…