Зрошувальні системи, що потребують відновлення, обстежені. Далі – слово за експертами

Відновлення державних меліоративних систем – невід’ємна складова розвитку зрошуваного землеробства на Донеччині. Про це йшлося на нараді Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, що проводилась у середині травня на базі Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

В рамках розроблення обговорюваного на цій нараді проєкту Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей і плану заходів з її реалізації наприкінці травня проведено обстеження державних зрошувальних систем, які перебувають на балансі Сіверсько-Донецького БУВР.

Спеціалістами басейнового управління спільно з консультантом проєкту USAID «Економічна підтримка східної України» були обстежені Слов’янська зрошувальна система (13 насосних станцій, в тому числі ГТС та проблемна ділянка відсутнього магістрального трубопроводу протяжністю 4,5 км); Волноваська ЗС (2 насосні станції та проблемна ділянка відсутнього магістрального трубопроводу протяжністю 3 км); Маріупольська ЗС (2 насосні станції) та Павлопільська ЗС (1 насосна станція та проблемна ділянка відсутнього трубопроводу).

До обстеження активно залучились представники фермерських господарств та місцевих громад, зацікавлені у відновленні зрошення на орендованих землях, а саме: СФГ «Верес», ТОВ «Технотрейд» Краматорського району, ДП «Ілліч Агро-Донбас», ПАТ «Екопрод» Волноваського району та Сартанської військово-цивільної адміністрації Маріупольського району.

За підсумками обстеження насосних станцій та магістральних трубопроводів буде складено експертний звіт із зазначенням обсягів ремонтних та відновлювальних робіт, до виконання яких планується залучити міжнародну технічну допомогу.

Нагадаємо, що проєкт відновлення Слов’янської зрошувальної системи, введеної в експлуатацію у 1985-86 рр. і призначеної для подачі води на зрошення сільськогосподарських культур на площі 10 088 га, наразі вивчається Американським агентством з міжнародного розвитку USAID в межах Програми «Економічна підтримка східної України».

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…