Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів

Якість води у річці Сіверський Донець в місцях питних водозаборів прокоментував ЗМІ начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук.

Кілька днів поспіль жителі різних районів Слов’янська схвильовано діляться враженнями про незвичний запах питної води з водопровідних мереж. КП «Словміськводоканал» запевняє, що «На сьогоднішній день питна вода, що подається споживачам міста, відповідає вимогам ДержСанПіН 2.2.4-171-10, крім запаху. Присутність у воді незвичайного запаху обумовлена зміною якості води у джерелі водопостачання – р. Сіверський Донець за змістом іонів амонію неприродного характеру».

Начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук прокоментував ситуацію журналістам телеканалу "С-плюс".

За даними КП «Компанія «Вода Донбасу» наприкінці листопада у районах поверхневих питних водозаборів з р. Сіверський Донець було зафіксовано поступовий зріст концентрації амоній-іону з 0,2 до 0,4 мг/дм3 (при нормі 0,5 мг/дм3) без перевищення рибогосподарських нормативів.

В місцях питних водозаборів станом на 02.12.2021 концентрація амоній-іону складала:

- за даними КП «Компанія «Вода Донбасу» – 0,4 мг/дм3;

- за даними КП «Словміськводоканал» – 0,3 мг/дм3.

Вздовж водотоку р. Сіверський Донець від точки вище м. Ізюм (Харківська область) до точки нижче м. Святогірськ (Донецька область), за даними відбору проб води КП «Компанія «Вода Донбасу» 02.12.2021, концентрація амоній-іону складала:

- вище м. Ізюм – 0,85 мг/дм3;

- нижче м. Ізюм – 0,5 мг/дм3;

- вище м. Святогірськ – 0,45 мг/дм3;

- нижче м. Святогірськ – 0,45 мг/дм3.

Концентрації амоній-іону знаходяться на рівні минулих років і станом на 02.12.2021 в районі питних водозаборів Донецької області НЕ перевищують норми.

Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів вживаються заходи з моніторингу ситуації, що склалася на р. Сіверський Донець. Здійснюються постійні комунікації та збір даних щодо якості води у р. Сіверський Донець в районі питних водозаборів Донецької області. Направлено запити на основні водоканали Харківської області, в тому числі КП «Харківводоканал», щодо надання відповідної інформації, зокрема щодо аварійних ситуацій.

03.12.2021 Сіверсько-Донецьким БУВР спільно з КП «Компанія «Вода Донбасу» виконується відбір проб води з р. Сіверський Донець у Харківський та Донецькій областях (від створу вище м. Ізюм до Райгородської греблі) для визначення повного переліку показників (фізико-хімічних, басейнових специфічних та пріоритетних).

Відбір проб води з р. Сіверський Донець в районах питних водозаборів на Донецьку область Сіверсько-Донецьким БУВР буде здійснено також 06.12.2021, за графіком відбору проб на грудень в рамках державного моніторингу поверхневих вод.

Слід зазначити, що річка – це живий організм, її якісний стан залежить від багатьох факторів, серед яких – водність, пора року, температурний режим, опади, діяльність на водозборі, скиди стічних вод (дифузні та точкові джерела).

Якісний стан води у річці необхідно враховувати при здійсненні водопідготовки для питних потреб.

Підвищення вмісту сполук азоту, в тому числі амоній-іону, пов’язано з природними та антропогенними факторами, зокрема змивів з території внаслідок опадів, господарської діяльності підприємств та ін.

За даними досліджень, проведених в рамках проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні, 80% сполук азоту надходять до поверхневих водних об’єктів з дифузних джерел (орні землі, змив з території міст, та ін.).

Разом з тим слід зазначити, що коливання температури повітря викликає зміну кількісного та якісного стану водоростей у річках, в тому числі синьо-зелених. Продукти життєдіяльності та розкладання водоростей є причиною специфічних запахів води – плісняви, рибного, гнилі, хлорфенольного, лікарського та інших. Запах залежить від домінуючої групи водоростей (за даними літературних джерел: «Живые организмы, обитающие в воде», «Водоросли и лишайники»).

Основною причиною інтенсивного розмноження водоростей у річках є надмірна кількість поживних біогенних речовин, в тому числі фосфатів, які надходять до водних об’єктів зі стічними водами, переважно комунальних підприємств.

Відповідно до Порядку здійснення державного моніторингу вод (Постанова КМУ №758 від 19.09.2018) здійснення вимірювань біологічних показників покладено на ДСНС України.

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…