Вишиванка моя – Україна: добрі спогади до Дня вишиванки

У 2021 році виповнюється рівно 10 років з того часу, як усю Україну об’єднала Рушникова доріжка єднання родом зі Слов’янська – вишивані вручну і з’єднані між собою барвисті рушники з часточками душі майстринь з усіх куточків нашої держави. На кожному з рушників вишиті назва регіону і притаманні саме йому традиційні українські орнаменти. Наразі цей 75-метровий символ єдності України дбайливо зберігається у фондах Слов’янського краєзнавчого музею.

А починалося все у 2010 році, коли ініціатори Всеукраїнського культурно-мистецького проєкту «Україна єдина: Схід і Захід разом» задумали протягом одного року побувати у всіх обласних центрах держави і до 20-ї річниці Незалежності України створити величезну Рушникову доріжку єднання. До реалізації такої масштабної ідеї долучився і колектив Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, надаючи всебічну підтримку патріотичній ініціативі. Ще на старті – допомогою в оплаті сценічних костюмів для урочистої ходи Україною, далі транспортним сполученням і дружніми зв’язками з іншими водогосподарськими організаціями у регіонах, де радо зустріли і узяли під опіку вісників зі Сходу. А найголовніше – авторською піснею «Вишиванка моя – Україна» на слова Алли і Віктора Антоненків (тодішнього керівника Сіверсько-Донецького БУВР) та музику Інни та Олександра Куриленків, що стала своєрідним гімном проєкту.

slova-pisni-vishivanka-moya-ukraina_0.doc

Пісня 'Вишиванка - моя Україна'

З берегів Сіверського Дінця учасників Всеукраїнського проєкту благословляли в добру путь Лаврські дзвони і Святогірська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. Божа Матінка і пісня «Вишиванка моя – Україна» супроводжували їх на довгому шляху довжиною у рік – від майстрині до майстрині, які з молитвою і натхненням творили справжній народний оберіг. 70-літня вишивальниця Марія Турчин з Прикарпаття переконана, що ця рушникова доріжка духовно поєднала українців різних регіонів і релігійних конфесій цілющої силою добра, любові та надії. Почавшись вишитим святогірськими ченцями рушником, символ єдності України досяг довжини у 75 метрів і завершив свою урочисту ходу 24 серпня 2011 року в столиці нашої держави, де був освячений у Києво-Печерській лаврі.

Ось так «в полотні квітчастім сто доріг» пролягли від Дону до Сяну, від Чорного моря і до столичних берегів могутнього Дніпра, щоб «у барвистій гладі рушників» поєднати всю Україну Рушниковою доріжкою єднання в благодійному проєкті: «Україна єдина: Схід і Захід разом».

Завдячуючи своїй появі на світ багатьом небайдужим людям та організаціям, зокрема і водникам басейну Сіверського Дінця, Всеукраїнська рушникова доріжка була урочисто розгорнута на ювілейні 50 і 55 років від дня заснування Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, аби «візерунками єднальних стежків» благословити всіх на добрі справи і єдність духу заради майбутнього.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…