Водні проблеми району басейну річки Дон у центрі громадських обговорень

Стартував тижневий марафон регіональних обговорень головних водно-екологічних проблем району басейну річки Дон та заходів для покращення стану водних об’єктів Східного регіону.

Регіональні обговорення проводяться у рамках спільної проєктної діяльності Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та Держводагентства. Такі заходи є важливою складовою залучення заінтересованих сторін до підготовки планів управління річковими басейнами, повідомляє сайт Державного агентства водних ресурсів України.

Першими до обговорення долучились представники органів влади, комунальних підприємств та громадських організацій Харківської області. У ході дискусії експерти проєкту ОБСЄ представили огляд головних водно-екологічних проблем району басейну річки Дон з урахуванням місцевої специфіки.

Зокрема для району басейну річки Дон такими проблемами визначено:

  • органічне та біогенне забруднення;

  • забруднення небезпечними речовинами та ризики аварійних забруднень;

  • проблеми, пов’язані з гідроморфологічними змінами;

  • забруднення та виснаження підземних вод.

Додатково до водних проблем віднесено також вплив змін клімату, засмічення, інвазивні види, посухи та повені, збройний конфлікт.

Експерти проєкту також презентували пропозиції заходів для вирішення визначених водно-екологічних проблем.

Зокрема, акцентували на заходах, спрямованих на зменшення забруднення поверхневих вод основними водокористувачами – Комунальне підприємство «Харківводоканал», Державне підприємство «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№ 100)», Комунальне підприємство «Чугуїввода» тощо.

Серед найактуальніших заходів з відновлення водного режиму та морфології річок та водойм Харківської області було запропоновано ревіталізацію та «ремеандрування».

Результати обговорень буде враховано при підготовці проєкту програми заходів Плану управління річковим басейном Дону.

Наступними до регіональних обговорень матимуть можливість долучитись заінтересовані сторони Луганської та Донецької областей – 9 та 10 вересня.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…