Україна має хороший потенціал, щоб адаптуватися до викликів, які виникають у зв’язку зі змінами клімату – Держводагентство

Водна галузь має можливість регулювання і перерозподілу водних ресурсів у випадку зменшення водності. Втім, неможливо обійтись лише одними технічними заходами, варто дбати також і про впровадження природорієнтованих рішень. На цьому наголосив заступник директора Департаменту управління водними ресурсами Держводагентства Ігор Гопчак під час загальнонаціонального полілогу «Місце природи в адаптації України до зміни клімату».

Міжгалузеве обговорення на тему «Місце природи в адаптації України до зміни клімату» організоване представниками Громадської спілки «Всесвітній фонд природи Україна» (WWF-Україна) й триватиме упродовж двох днів, повідомляє сайт Державного агентства водних ресурсів України.

До участі у заході, що проходить онлайн в режимі відеоконференції, долучились і представники Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Серед 181 країн світу Україна посідає 47 місце у рейтингу вразливості до зміни клімату та 96 місце у готовності до впровадження заходів з адаптації до його змін, зазначив Ігор Гопчак на відкритті семінару.

«Ці показники і сьогоднішній полілог є свідченням того, що Україна має хороший потенціал і відповідних експертів, щоб адаптуватися до викликів, які перед нами виникають, у зв’язку зі змінами клімату», – наголосив він.

В доповіді Міжурядової групи експертів про вплив змін клімату на водні ресурси планети прогнозується, що ті посухи, які сьогодні можливі раз на 100 років, будуть повторюватися кожні 10 років. Як наслідок – значно зросте потреба у воді.

Галузь водного господарства і самі водні ресурси України – досить вразливі до наслідків змін клімату. Адже Україна вже зараз належить до групи країн з обмеженими запасами води і є однією із найменш забезпечених водою країн в Європі на душу населення.

За словами доповідача, водна галузь має можливість регулювання і перерозподілу водних ресурсів у випадку зменшення водності за рахунок Дніпровського каскаду водосховищ. Але лише технічними заходами тут не обійтись. Існують також природоорієнтовані рішення, які допомагають боротися зі зміною клімату шляхом захисту, сталого управління і відновлення природних екосистем. Це, наприклад, створення лісосмуг, відновлення боліт чи річок, озеленення міст, збирання дощової води, чергування культур у сільському господарстві тощо.

«У таких сферах, як водне господарство, сільське та лісове господарство, пріоритет має надаватися саме природоорієнтованим рішенням», – резюмував Ігор Гопчак.

Поділитися:
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…
Фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону пройшли навчання в «ЄВРОАКАДЕМІЇ»
05.04.2024 15:00
В рамках підготовки лабораторії моніторингу вод Східного регіону до акредитації відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2019, начальник лабораторії Олена Лоткова і провідний хімік Анна…