Проблеми зрошення в зоні ризикованого землеробства обговорювались на нараді Мінреінтеграції в Сіверсько-Донецькому БУВР

Про перспективи розвитку зрошуваного землеробства як державно-приватного партнерства в сучасних умовах господарювання на території Донецької області йшлося на нараді Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, що відбулась 14 травня в конференц-залі Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів під головуванням директора директорату інфраструктури Мінреінтеграції Олексія Зарецького.

Серед учасників наради – представники Мінреінтеграції, Сіверсько-Донецького БУВР Держводагентства, департаментів агропромислового розвитку та земельних відносин, інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької облдержадміністрації, науково-проєктних організацій та сільгосппідприємств, зацікавлених у відновленні та розширенні площ зрошення по Донецькій області.

Зустріч була присвячена обговоренню проблем та наданню адекватних ефективних відповідей щодо розробки проєкту Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей та плану заходів з її реалізації з метою виконання Концепції економічного розвитку Донецької та Луганської областей.

Серед інших важливих питань йшлося про проблематику маловоддя на Сході України та необхідність розчищення малих річок для сталого поповнення джерел зрошення, про концепцію меліорації та зрошування земель у зоні ризикованого землеробства на півдні Донецької області, про проблемні питання розвитку аграрного бізнесу та необхідність компенсування сільгоспвиробникам витрат на придбання дощувальної техніки, іригаційного обладнання та реконструкції внутрішньогосподарських мереж. Зокрема, болючим питанням для аграріїв стала відсутність компенсації коштів за електроенергію на транспортування води (а це понад 60% від повної вартості послуг з транспортування), які вони змушені закладати у собівартість сільгосппродукції.

В рамках обговорення, серед іншого, була висунута пропозиція залучити представників USAID до проведення аудиту технічного стану та енергоефективності державних зрошувальних систем для визначення перспектив їх подальшого відновлення та модернізації із залученням інвестицій, кредитів та грантів, у тому числі коштів міжнародних фінансових організацій.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…