Представники різних відомств з’ясовували причини ситуації з питним водопостачанням

Сьогодні, 7 грудня, Сіверсько-Донецьким БУВР проведено онлайн-засідання робочої групи Міжвідомчої комісії з питань погіршення якості води у р. Сіверський Донець та наявності у воді запаху невідомого походження.

В режимі відеоконференції до засідання долучились перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз, представники департаментів ЖКГ, екології та природних ресурсів Донецької ОДА, департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської ОДА, департаментів ЖКГ, комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів Луганської ОДА, Державної екологічної інспекції у Донецькій та Харківській областях, Регіональних офісів водних ресурсів у Харківській та Луганській областях, КП «Компанія «Вода Донбасу», КП «Харківводоканал», КП «Словміськводоканал», ТОВ «Краматорськводоканал», КП «Попаснянський районний водоканал», ГУ Держспоживслужби в Донецькій області, ДРГП «Донецькгеологія».

В ході засідання представники різних відомств обмінялись наявною інформацією за результатами проведених спостережень та досліджень проб води як з водопровідних мереж, що безпосередньо подається споживачам, так і відібраних проб річкової води в районах поверхневих питних водозаборів на Донецьку область і вище за течією р. Сіверський Донець на території Харківської області.

Слід зазначити, що після звернень КП «Словміськводоканал» та ГУ Держспоживслужби в Донецькій області, з метою повного аналізу ситуації лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького БУВР, окрім державного (діагностичного) моніторингу, почала виконувати відбір проб води в режимі дослідницького моніторингу (щоденно, включаючи вихідні дні).

Для з’ясування причин погіршення стану якості води залучено науковців та поінформовано всі дотичні структури. Водогосподарським організаціям, які подають воду споживачам, рекомендовано посилити заходи з водопідготовки.

На сьогоднішній день можна сказати, що ситуація покращується. Втім учасниками наради прийнято рішення продовжити посилений моніторинг та спільні відбори проб води Сіверсько-Донецьким БУВР, КП «Компанія «Вода Донбасу» та Державною екологічною інспекцією в Донецькій області, а також Регіональним офісом водних ресурсів у Харківській області та Державною екологічною інспекцією в Харківській області.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…