Представники Донецької, Харківської та Луганської областей обговорили стан якості води у річці Сіверський Донець

15 грудня Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів проведено друге засідання робочої групи Міжвідомчої комісії щодо стану якості води у річці Сіверський Донець із залученням в онлайн-режимі представників різних служб і відомств Харківської, Донецької та Луганської областей.

Ключовою темою обговорень стали результати дослідницького моніторингу та додаткових досліджень для визначення джерел можливого забруднення р. Сіверський Донець та басейну р. Уди на території Харківської області. Дані своїх досліджень озвучили представники Сіверсько-Донецького БУВР, КП «Компанія «Вода Донбасу», КП «Центр моніторингу довкілля» департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації, ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області, Державної екологічної інспекції у Харківській області, Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області, КП «Харківводоканал», КП «Попаснянський районний водоканал».

До обговорення отриманих результатів досліджень за весь період дослідницького моніторингу та з’ясування можливих причин погіршення стану якості води у річці Сіверський Донець, що спостерігалось протягом першої половини грудня, на засіданні долучились провідні науковці Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та Науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем». Причину неприємного запаху води у р. Сіверський Донець експерти пов’язували серед іншого з розмноженням та відмиранням водоростей* (в т.ч. синьо-зелених) під впливом різних природних та антропогенних факторів, для визначення яких необхідні додаткові наукові дослідження, в тому числі за гідробіологічними показниками.

За підсумками онлайн-зустрічі було прийнято рішення Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської облдержадміністрації ініціювати проведення Науково-дослідною установою «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» досліджень якості води та донних відкладів річок Сіверський Донець, Уди та Лопань на території Харківської області (у 18-ти визначених точках) за хімічними та гідробіологічними показниками з відбором зразків спільно з представниками Донецької та Харківської областей.

Сіверсько-Донецьке БУВР продовжить виконання дослідницького моніторингу в басейні Сіверського Дінця до стабілізації ситуації та здійснюватиме міжвідомчу координацію всіх дотичних структур. Разом з тим вивченням питань погіршення стану якості води у р. Сіверський Донець займаються правоохоронні органи Донецької та Харківської областей.

*Довідково:

Річка – це живий організм, біосистема, якісний стан якої залежить від багатьох факторів, серед яких – водність, пора року, температурний режим, опади, діяльність на водозборі, скиди стічних вод (дифузні та точкові джерела).

Останнім часом в басейні р. Сіверський Донець спостерігається низька водність, а у листопаді-грудні 2021 року простежувались аномально високі температури повітря, не характерні для даного періоду року.

Коливання температури повітря викликає зміну кількісного та якісного стану водоростей у річках, в т.ч. синьо-зелених. Продукти життєдіяльності та розкладання водоростей є причиною специфічних запахів води – плісняви, рибного, гнилі, хлорфенольного, лікарського та ін. Відмінності запаху залежать від домінуючої групи водоростей.

Основною причиною інтенсивного розмноження водоростей у річках є надмірна кількість поживних біогенних речовин, в тому числі фосфатів, які надходять до водних об’єктів зі стічними водами, переважно комунальних підприємств.

На даний час у верхніх притоках р. Сіверський Донець на території Харківської області відмічається підвищений вміст сполук азоту, що пов’язано з природними та антропогенними факторами, в т.ч. змивами з території в результаті опадів, господарської діяльності підприємств та ін.

За даними досліджень, проведених в рамках проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні, 80% сполук азоту надходять до поверхневих водних об’єктів з дифузних джерел (орні землі, змив з території міст та ін.).

Стосовно точкових джерел слід зазначити, що від 70 до 100% усіх забруднюючих речовин (органічних, біогенних, небезпечних) надходить до поверхневих водних об’єктів басейну р. Сіверський Донець з басейну його притоки р. Уди від діяльності м. Харкова. Скиди здійснюються КП «Харківводоканал» в об’ємі близько 170 млн.м3 на рік, що складає 62% від загального обсягу скидів по басейну р. Сіверський Донець.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…