Нехай буде вода: ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води представлено в Україні

23 березня фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у web-презентації книги Сета М. Сігеля «Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води». Онлайн-захід був організований спільними зусиллями Всеукраїнської екологічної ліги та Посольства Держави Ізраїль в Україні в рамках відзначення Всесвітнього дня води.

У заході взяли участь 47 фахівців, зокрема, представники Міністерства захисту довкілля України, Посольства держави Ізраїль в Україні, народні депутати, науковці, експерти з Ізраїлю та Америки, представники Всеукраїнської екологічної ліги, БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю і Сіверсько-Донецького БУВР.

Представляючи свою книгу «Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води», Сет М. Сігель розповів про дослідження впливу кліматичних змін на стан водних ресурсів у світі, основні етичні засади особливого ставлення ізраїльтян до води, історію успіху «фантазійного» водного плану, який втілився у реальність. Автор приділив увагу екологічно-дружнім технологіям у водному господарстві Ізраїлю та поділився «секретом» успіху ізраїльської водної філософії.

Співпраця з провідними національними науковцями в рамках розроблення Плану управління річковим басейном Дону є плідною та професійно збагачує

Під час дискусійної панелі обговорювались важливі питання управління національною системою водопостачання у порівнянні досвіду України та Ізраїлю, екологічні проблеми поверхневих водойм: загрози для природних екосистем та здоров’я людей, проблеми змивання агрохімікатів з сільськогосподарських угідь у водні об’єкти, економічні механізми збалансованого водокористування, формування нового ставлення до води у суспільстві, інформаційно-просвітницька робота з населенням щодо збереження водних ресурсів, екологічно-дружні технології очищення забруднених вод, тощо.

Допомога науковців у розробленні Плану управління річковим басейном Дону

Начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук, долучившись до дискусії, подякував авторові за корисне видання, що стане в нагоді при вирішенні гострих актуальних питань водозабезпечення в усьому світі. Він акцентував увагу на водних проблемах сходу України та розповів про здійснення державного моніторингу поверхневих вод фахівцями оновленої лабораторії моніторингу вод Східного регіону на базі Сіверсько-Донецького БУВР, запросивши відвідати один з чотирьох базових лабораторних центрів системи Держводагентства.

Довідково:

Книга Сета М. Сігеля «Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води» стала світовим бестселером та перекладена більш як двадцятьма мовами. Досвід, про який розповідає книга, стане в нагоді не тільки тим, хто опікується водним господарством міста чи цілої країни. Багато корисного для себе знайде тут кожен читач або ж читачка, стурбовані питаннями екології довкілля та майбутнім нашої планети.

Ізраїль може слугувати взірцем у вирішенні проблеми браку води. «Нехай буде вода» базується на ретельних дослідженнях та сотнях інтерв’ю і розповідає про методи й інновації, які дозволили Ізраїлю стати світовим лідером у царині водних технологій. Ізраїльські інновації торкаються майже всіх галузей водного профілю і охоплюють опріснення морської води, складні технології зрошення, передові методи очищення стічних вод, системи обліку витрат води й виявлення протікання та цілий набір технологій забезпечення енергоефективності. Приклад Ізраїлю також продемонстрував, що реальне ціноутворення – це найефективніший інструмент економії водних ресурсів.

Всі бажаючі можуть ознайомитися з коротким змістом книги за посиланням.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…