«Місце природи в адаптації України до змін клімату»: другий етап Загальнонаціонального полілогу

Як природа впливає на клімат і як зміна клімату впливає на природу в Україні? Якою ми хочемо бачити Україну в майбутньому та як виглядатиме баланс між природою і господарською діяльністю у водному, лісовому та аграрному секторах з урахуванням необхідності адаптації до зміни клімату?

Усе це в формі інтерактивної дискусії обговорили учасники другого етапу Загальнонаціонального полілогу «Місце природи в адаптації України до змін клімату», організованого представниками Громадської спілки «Всесвітній фонд природи-Україна» (WWF-Україна).

Участь у заході взяли представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ, громадських організацій, бізнесу, медіа тощо. Від Держводагентства до інтерактиву долучилися Ігор Гопчак, заступник директора департаменту-начальник відділу забезпечення водними ресурсами, та Марія Шпанчик, начальниця відділу моніторингу поверхневих вод та меліорованих земель.

«Водні ресурси України є доволі вразливими до наслідків змін клімату. Адаптуватися до викликів, що постають перед нами у зв’язку з кліматичними змінами, можна не лише за допомогою технічних заходів. Надзвичайно важливо також пам’ятати й про природоорієнтовані рішення, які допомагають боротися зі зміною клімату за допомогою захисту, сталого управління і відновлення природних екосистем», – зазначив Ігор Гопчак у вітальному слові.

Відтак учасники кліматичної дискусії у форматі невеликих робочих груп працювали над формуванням спільної візії України майбутнього (2100 рік) з урахуванням адаптації до зміни клімату крізь призми розвитку найбільш взаємопов’язаних зі станом природи та клімату секторів господарської діяльності, а саме водного, лісового та аграрного.

Напрацювання стануть поштовхом для подальшої розробки пропозицій до стратегій адаптації водного, лісового та агросекторів до зміни клімату за допомогою природоорієнтованих рішень та екосистемних підходів.

Довідково: Захід проводився в рамках проєкту INSURE: запровадження природоорієнтованих рішень в Порядок денний реформ в Україні (movIng Nature baSed climate solutions into Ukraine`s Refom agEnda), що впроваджуються за підтримки Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida).

Інфографіка: WWF-Україна

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…