Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів

Басейнове управління водних ресурсів евакуювало зі Слов’янська нову лабораторію вартістю понад 20 млн грн

Працівники Сіверсько-Донецького БУВР змогли з-під обстрілів вивезти у безпечніші регіони вартісне нове обладнання лабораторії моніторингу вод Східного регіону. Ним досліджували показники води у Сіверському Дінці та його притоках, тобто на всьому сході країни. На новому місці лабораторію поки не облаштовують, а проби води аналізують у колег в Івано-Франківську.

Про це Вільному радіо розповів начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук.

Це була одна з 4-х модернізованих лабораторій, які нещодавно створили в країні. З її допомогою моніторили стан вод за європейським вимогами у басейнах Сіверського Дінця з його притоками, річок Приазов’я та Нижнього Дніпра.

“Ми своє обладнання [Лабораторії моніторингу вод Східного регіону] демонтували й вивезли на безпечну територію. Оскільки більшість цих територій (на яких лабораторія проводила моніторинг, — ред.) зараз тимчасово окуповані, було ухвалено рішення це дороговартісне обладнання перемістити, інакше ми не зберегли б його. Це обладнання зможе працювати в іншому регіоні та забезпечувати виконання проб з басейну Сіверського Дінця”, — розповідає начальник Сіверсько-Донецького БУВР.

За словами Сергія Трофанчука, вартість врятованого обладнання — понад 20 млн грн.

“Найдорожчі там хроматограф та спектрофотометр вартістю близько 14 млн грн (придбані на кошти екологічного фонду Донецької ОДА). Також там інше обладнання для аналізу проб на суму до 8 млн грн, надане Координатором ОБСЄ в рамках проєкту “Визначення шкоди, завданої довкіллю на сході України” та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ)”, — зазначає посадовець.

Евакуацію провели в декілька етапів, з березня по липень. Фахівці басейнового управління підготували лабораторію до евакуації під обстрілами, подекуди ризикуючи власною безпекою, ㅡ каже він.

“Працівники демонтували, описали, запакували, завантажили та евакуювали лабораторні меблі, прилади, реактиви, посуд. У той день, коли ми евакуювали одну з машин, [по Слов’янську] був “приліт”, — зазначає він.

На жаль, облаштовану за останніми вимогами будівлю евакуювати неможливо.

“Ми втрачаємо ресурси, вкладені у приміщення, куди підведені усі комунікації. Зараз, аби створити нове приміщення для цієї лабораторії (ремонт, витяжні системи, електро-, водозабезпечення, водовідведення), — це як мінімум близько 5-6 млн грн”, — каже співрозмовник.

За словами Сергія Трофанчука, поки проби води з річок басейну Сіверського Дінця Сіверсько-Донецьке БУВР відправляє до Лабораторії моніторингу вод Західного регіону в Івано-Франківську.

Що робити з демонтованим обладнанням лабораторії СДБУВР, поки рішення немає.

“Це нешвидкий процес, знадобиться щонайменше до року, аби таку лабораторію створити та атестувати на новому місці. Платежі зараз не проходять по казначейській службі ані на капітальні, ані на поточні ремонти. Один з варіантів — це розмістити евакуйоване обладнання у тих приміщеннях лабораторій, які вже є”, — розповідає Сергій Трофанчук.

За його словами, в лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР працювали 18 фахівців. А загалом у басейновому управлінні — 275 людей. Це й інженерно-технічний персонал, і працівники насосних станцій та зрошувальних систем.

Зараз багато з цих насосних станцій опинилися на тимчасово окупованих територіях та/або пошкоджені.

“Бойківська, Мангушська, Волноваська, Лиманська експлуатаційні дільниці. Пошкоджені деякі об’єкти Слов’янської дільниці. Лиманська дільниця брала воду з Оскільського водосховища для зрошення садів та інших ділянок в районі Рубців, Яцьківки тощо. Це насосні станції, які подавали воду для зрошення, для сільського господарства. Зараз усі вони захоплені й багато з них зруйновані”, — каже він.

Юридична служба СДБУВР збирає дані та фіксує усі ці “варварські дії ворога”.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…