Басейнова рада Сіверського Дінця та нижнього Дону: у фокусі уваги – впливи змін клімату і заходи для зменшення забруднення водних об’єктів

Сьогодні, 8 грудня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось чергове засідання басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону.

Формат відеоконференції дозволив залучити до обговорення важливих питань досягнення доброго екологічного стану вод широке коло зацікавлених осіб – представників територіальних громад Харківської, Донецької та Луганської областей, що розташовані у суббасейні Сіверського Дінця району басейну річки Дон.

Ключовими темами онлайн-зустрічі стали презентації результатів реалізації в суббасейні р. Сіверський Донець у 2021 році проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Підтримка планування управління водними ресурсами на сході України» та проєкту Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, що є значною підтримкою в розробленні елементів Плану управління річковим басейном Дону.

Зокрема, йшлося про перелік заходів, спрямованих на зменшення забруднення органічними, біогенними та небезпечними речовинами масивів поверхневих вод у рамках підготовки розділу 8 «Програма заходів» Плану управління річковим басейном Дону, що представили учасникам заходу експерти проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Нагадаємо, що регіональні обговорення щодо переліку заходів, із залученням представників місцевих органів влади, обласних державних та військово-цивільних адміністрацій, територіальних громад, підприємств-водокористувачів та громадських організацій, проходили 7-10 вересня 2021 р. у Харківській, Донецькій та Луганській областях.

Відповідно до статті 10 Водного кодексу України, здійснення заходів щодо раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів, організація роботи, пов’язаної з ліквідацією наслідків аварій та стихійного лиха, погіршенням якості вод або їх шкідливою дією, належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Реалізація таких функцій органами місцевого самоврядування здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, зазначив заступник голови басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук.

Він зауважив, що екологічні заходи, спрямовані на досягнення доброго стану водних об’єктів, які увійдуть до Плану управління річковим басейном Дону, мають також бути включені до регіональних екологічних програм та фінансуватися за рахунок коштів місцевих бюджетів, а розпорядники коштів місцевих бюджетів при бюджетному плануванні мають враховувати ці заходи, спрямовані на досягнення доброго екологічного стану вод.

Представлені учасникам засідання матеріали заключного звіту за проєктом Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, що стосуються результатів аналізу впливів змін клімату в суббасейні р. Сіверський Донець, також увійдуть до Плану управління річковим басейном Дону, адже вони містять оцінку змін клімату та впливу цих змін на сектори, розвинуті на території регіону, а також підходи до оцінки потенціалу адаптації до кліматичних змін у суббасейні та формування стратегічних пріоритетів і заходів з адаптації до змін клімату.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…