Актуальні водно-екологічні питання у фокусі уваги стейкхолдерів суббасейну Сіверського Дінця

Сьогодні, 7 червня, у форматі відеоконференції відбулось чергове засідання басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону. В режимі онлайн стейкхолдери суббасейну Сіверського Дінця в межах Харківської, Донецької та Луганської областей обговорювали актуальні водно-екологічні питання.

Серед них ключовим стало обговорення процесу розробки Плану управління річковим басейном Дону та необхідність внесення коректив до нього через військову агресію російської федерації.

Як зазначив начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук, попри всі перепони, у складних умовах воєнного сьогодення розробка ПУРБ Дону продовжується відповідно до затвердженої Кабміном структури із дотриманням встановлених Міндовкілля термінів. Адже План управління річковим басейном є головним стратегічним документом району басейну Дону на 2025-2030 роки та ключовим інструментом для досягнення екологічних цілей згідно з Водною Рамковою Директивою Європейського Союзу.

Протягом 2018-2021 років, за фінансової та експертної міжнародної підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, розроблено повністю або частково 8 з 11-ти розділів ПУРБ Дону. У грудні 2021 р. в інформаційно-просвітницькому Орхуському центрі при Міндовкілля було презентовано драфтову версію проєкту Плану управління річковим басейном Дону, яка ще має доповнюватись новими даними.

Так, у 2021 році було практично завершено цикл діагностичного моніторингу поверхневих вод, що здійснювався за новим законодавством та європейськими вимогами. Оброблена інформація у вигляді таблиць наразі готується для передачі до Держводагентства і Центральної геофізичної обсерваторії ім. Б. Срезневського для визначення хімічного та екологічного стану масивів поверхневих вод району басейну річки Дон. Це своєрідний «діагноз» річки, що стане основою для формування програми заходів у Плані управління річковим басейном Дону, спрямованих на досягнення екологічних цілей – доброго екологічного та хімічного стану вод.

В рамках розробки ПУРБ Дону міжнародний експерт «Blue Rivers Environmental Consulting» Олексій Ярошевич представив членам басейнової ради проєкт Методичних рекомендацій щодо встановлення екологічних цілей та розробки програми заходів Плану управління річковим басейном з урахуванням наслідків збройної агресії російської федерації.

Учасники засідання визнали нагальну необхідність проведення оцінки шкоди, завданої водним ресурсам суббасейну Сіверського Дінця після 24 лютого 2022 року внаслідок військової агресії рф, та врахування її при плануванні заходів для досягнення доброго екологічного та хімічного стану вод у повоєнний відновлюваний період.

Тож рішенням басейнової ради департаментам з питань екології Харківської, Донецької та Луганської облдержадміністрацій рекомендовано надати до секретаріату басейнової ради інформацію про пошкоджені та зруйновані очисні споруди тих комунальних підприємств, які здійснювали скид стічних вод до поверхневих водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця, а також пропозиції із включення відповідних заходів за інфраструктурними об’єктами до програми заходів Плану управління річковим басейном Дону.

Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів, проаналізувавши надану інформацію, має забезпечити коригування Програми заходів і включити відповідні заходи з будівництва та реконструкції очисних споруд до Плану управління річковим басейном Дону з урахуванням пріоритетності їх виконання.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…