Зміни клімату та їх вплив у суббасейні Сіверського Дінця – в центрі уваги науковців і фахівців водної сфери

Сьогодні, 9 листопада, у форматі онлайн-конференції відбулась презентація фінального звіту «Аналіз впливів змін клімату в суббасейні р. Сіверський Донець» в рамках реалізації проєкту Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

До участі у заході долучились фахівці водної сфери з Державного агентства водних ресурсів України та Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, за пропозицією якого Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні виступило замовником дослідження. А виконавцями проєкту стали вітчизняні та міжнародні експерти з оцінки змін клімату – представник «HYDROC GmbH» Георг Петерсен та науковці Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова на чолі із Дмитром Дядіним, старшим викладачем кафедри інженерної екології міст, який і презентував сьогодні звіт за проєктом. В ході обговорення презентованого звіту учасники онлайн-зустрічі надали пропозиції для його доопрацювання.

Зазначимо, що проєкт спрямований на загальний аналіз впливу змін клімату в суббасейні Сіверського Дінця (тенденції в температурному режимі, опадах, екстремальні та стихійні гідрометеорологічні явища, річковий та поверхневий стік, та ін.), аналіз вразливості до кліматичних змін та визначення пріоритетних заходів щодо адаптації. В рамках дослідження було також виконано оцінку водного балансу річок у суббасейні з урахуванням поточної гідрологічної ситуації та впливу кліматичних змін.

Презентований звіт за проєктом містить оцінки змін клімату та впливу цих змін на сектори, розвинуті на території суббасейну, а також підходи до оцінки потенціалу адаптації до кліматичних змін у суббасейні та розробки стратегічних пріоритетів і заходів щодо адаптації до змін клімату.

Розроблення Плану управління річковим басейном Дону триває: спеціалісти обговорили звіт із доповнення ІІ розділу


Матеріали звіту стосовно аналізу впливів змін клімату в суббасейні р. Сіверський Донець буде представлено на черговому засіданні басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону, що відбудеться в грудні 2021 року. А дані виконаних досліджень планується використати в процесі розроблення Плану управління річковим басейном Дону.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…