Ситуація з погіршенням якості річкової води на сході України на контролі у Міндовкілля

Погіршення якості води у р. Сіверський Донець стало ключовою темою наради, що відбулась 29 грудня у форматі відеоконференції під головуванням заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Шахматенка.

За участі представників Державної екологічної інспекції України та їх органів на місцях у Харківській, Донецькій і Луганській областях, інших представників трьох областей на сході України, в т.ч. від Донецької, Луганської та Харківської облдержадміністрацій, Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, а також головних водопостачальних організацій в басейні Сіверського Дінця – КП «Харківводоканал», КП «Компанія «Вода Донбасу», КП «Попаснянський районний водоканал» розбирались в ситуації, що склалася з кінця листопада-початку грудня 2021 року.

Перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз висловив позицію адміністрації щодо необхідності встановлення причин погіршення якості води в місцях питних водозаборів для потреб населення Донецької області, що залежить від діяльності на території Харківської області, де і було виявлено наприкінці листопада 2021 року невластивий для річкової води неприємний запах. А також звернув увагу на аналогічну ситуацію з погіршенням якості води у р. Сіверський Донець, яка вже виникала у грудні 2020 – на початку 2021 років. Подібні ситуації вимагають від водопостачальних організацій оперативного коригування регламенту підготовки води для питних потреб населення, що пов’язано з додатковими фінансовими витратами на реагенти (перманганат калію та активоване вугілля). Це підтвердили й представники КП «Компанія «Вода Донбасу» та КП «Попаснянський районний водоканал», які здійснюють водопостачання на Донецьку та Луганську області відповідно.

На засіданні представили результати лабораторних досліджень, в т.ч. спільного відбору проб 21 грудня з водних об’єктів на території Харківської області, КП ДОР «Центр моніторингу довкілля», Сіверсько-Донецьке БУВР, КП «Компанія «Вода Донбасу», а також Державна екологічна інспекція у Харківській області та НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (м. Харків).

Додатково КП ДОР «Центр моніторингу довкілля» були представлені до уваги учасників та заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Шахматенка висновки Українського інституту гідробіології НАН України ім. Марзєєва МОЗ України про наявність забруднень у р. Лопань (притока р. Уди) та Уди (притока р. Сіверський Донець), які є приймачами стічних вод КП «Харківводокнал» (КБО Диканівські та Безлюдівські)*.

Сіверсько-Донецьким БУВР надані пояснення головуючому та учасникам наради щодо проведених позачергових засідань Міжвідомчої комісії (7 та 15 грудня 2021 р.), яка діє при басейновому управлінні та має забезпечувати міжвідомчу координацію, в тому числі в разі погіршення якості води у водних об’єктах суббасейну Сіверського Дінця.

При цьому як на попередніх засіданнях, так і цього разу представники КП «Харківводоканал» стверджують про відсутність порушень технологічного процесу та дотримання усіх нормативів очистки стічних вод, в тому числі посилаючись на результати перевірки Державною екологічною інспекцією у Харківській області.

За підсумками наради головою прийнято рішення, підтримане т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігорем Зубовичем, всі наявні результати лабораторних досліджень, завірені належним чином, мають бути направлені до центрального апарату Державної екологічної інспекції (м. Київ) для детального аналізу та фахової оцінки ситуації.

КП «Харківводоканал» рекомендовано з метою виключення впливу діяльності підприємства на погіршення стану якості води в суббасейні Сіверського Дінця звернутися до Державної екологічної інспекції про проведення позапланової перевірки роботи очисних споруд м. Харкова за участі представників робочої групи від Донецької області.

Разом з тим, відповідна інформація щодо ситуації, пов’язаної із погіршенням якості води у р. Сіверський Донець, попередньо була направлена до правоохоронних органів Донецької і Харківської областей.

Примітка: *Скиди, що здійснюються КП «Харківводоканал» в об’ємі близько 170 млн.м3 на рік, складають 62% від загального обсягу скидів по суббасейну р. Сіверський Донець, які відносяться до категорії нормативно очищених.

За результатами аналізу антропогенних впливів на стан водних об’єктів у суббасейні Сіверського Дінця експертами в рамках розроблення Плану управління річковим басейном Дону визначено, що від 70 до 100% усіх забруднюючих речовин (органічних, біогенних, небезпечних) надходить до поверхневих водних об’єктів суббасейну р. Сіверський Донець саме з басейну р. Уди від діяльності м. Харкова.

За даними державного моніторингу поверхневих вод, що виконується в суббасейні Сіверського Дінця суб’єктами моніторингу – Сіверсько-Донецьким БУВР та Харківським регіональним центром з гідрометеорології, якість води у гирлі р. Уди та у р. Сіверський Донець нижче впадіння цієї притоки є однією з найгірших у басейні по таких показниках, як БСК5, азот амонійний, фосфати, нітрити, нітрати, кадмій, мідь, нікель, свинець, цинк та ін.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…