Підсумки поливного сезону 2021 на півдні Донеччини

На півночі Донецької області поливний сезон 2021 завершився наприкінці жовтня, а на більш засушливому півдні Донеччини працівники Сіверсько-Донецького БУВР ще у першій декаді листопада проводили останні поливи ґрунту з метою його вологозарядки перед наступним вегетаційним періодом.

Зазначимо, що цього року природні умови сприяли аграріям у плані кількості опадів (порівняно з аномально спекотним 2020 роком), тож обсяги подачі води для «штучного дощу» були меншими, ніж у минулому поливному сезоні.

На півдні Донеччини за період з квітня по жовтень 2021 року з державних зрошувальних систем було подано 1652,12 тис.м3 води для потреб агровиробників, а саме селянсько-фермерського господарства «Агрофірма «Шлях Ілліча», садового товариства «Павлопольє», ФО Бухарев В.О. та ДП «Ілліч Агро-Донбас» на площі поливу 1422 га. Найбільше води на полив – 1025,8 тис.м3 – подано Стародубівською зрошувальною системою на площу 1107 га для вирощування пшениці, ріпаку, сорго, кукурудзи, соняшника. «Штучні дощі» стали у нагоді й виробникам насіння, забезпечуючи зрошення ділянок гібридизації.

Працівники експлуатаційних дільниць Сіверсько-Донецького БУВР на півдні Донецької області спорожнюють магістральні трубопроводи та регулюючі басейни, проводять консервацію запірно-регулюючої арматури на зимовий період.

Для гарантованої подачі води на потреби сільгоспвиробників у наступному поливному сезоні 2022 проводиться обстеження стану насосно-силового обладнання та магістральних трубопроводів, за результатами якого планується комплекс робіт з ремонту й технічного обслуговування гідротехнічного та електромеханічного устаткування зрошувальних систем Мангушської та Бойківської експлуатаційних дільниць.

Поливний сезон на півночі Донецької області успішно завершено

Загальні підсумки поливного сезону 2021 по всій Донецькій області у цифрах:

  • забрано води з державних зрошувальних систем – 1887,2 тис.м3,
  • полито 1593 га фізичної площі, з них 171 га – краплинним зрошенням (на півночі області), 1422 га – дощуванням (на півдні області),
  • проведено 3111,0 гектарополивів.

Протягом поливного сезону 2021 у Донецькій області працювало 5 державних зрошувальних систем, в т.ч. 6 насосних станцій.

Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів забезпечено безаварійну роботу державних зрошувальних систем для поливу сільськогосподарських культур, договірні зобов’язання із забору води для потреб водокористувачів виконані у повному обсязі.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…