Міжвідомча координація у разі кризової ситуації у водному секторі: посухи/маловоддя

Сьогодні, 17 листопада, у м. Харкові відбувся другий етап обговорень в межах проєкту «Підтримка планування управління водними ресурсами на сході України», що впроваджується у 2021 році Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Державним агентством водних ресурсів України. Участь у заході узяли керівництво та профільні фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Нагадаємо, що перший етап обговорень в рамках зазначеного проєкту відбувся 27 жовтня у м. Святогірськ і був присвячений вдосконаленню механізмів міжвідомчої координації в разі аварійного забруднення водних об’єктів.

Міжвідомча взаємодія – важливий аспект синергії дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій у водному секторі

Мета зустрічі представників різних відомств, дотичних до питань безпеки водного сектору на сході України, – оговорити діючі механізми міжвідомчої взаємодії щодо реагування на маловоддя та підготувати рекомендації для вдосконалення координації дій під час кризових подій, пов’язаних із маловоддям чи посухами.

Після розбору проблематики маловоддя/посух в цілому по Україні та конкретно на сході держави, учасники заходу розглянули нормативно-правові аспекти з питань взаємодії під час кризових ситуацій, пов’язаних із дефіцитом води, в частині їх попередження та реагування. На прикладах ситуацій маловоддя, що сталися у минулому, визначились з існуючими можливостями відомств щодо здійснення заходів з попередження та реагування, а також інформування водокористувачів у випадках маловоддя.

Експерти проєкту представили присутнім результати аналізу впливу змін клімату в басейні Сіверського Дінця та досвід дослідження посух в басейні району р. Дон у перспективі розробки Планів управління посухами, ознайомили із науково-практичними напрацюваннями щодо визначення запасів водних ресурсів в умовах кліматичних змін.

Ситуаційні вправи у другій половині заходу допомогли учасникам покращити обізнаність про ролі та відповідальність різних служб під час реалізації заходів в умовах низької водності. За результатами обговорень і на основі аналізу існуючих механізмів взаємодії буде сформовано набір рекомендацій для покращення аспектів міжвідомчої взаємодії в разі виникнення кризових ситуацій, пов’язаних із дефіцитом водних ресурсів на сході України.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…