Міжвідомча комісія узгодила режими роботи водосховищ та водогосподарських систем в суббасейні Сіверського Дінця на осінньо-зимовий період 2021-2022 років

Сьогодні, 4 листопада, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення і водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця району басейну річки Дон на осінньо-зимовий період 2021-2022 років. Через карантинні обмеження захід проводився в онлайн-режимі за участю представників Харківської, Донецької та Луганської областей.

Про виконання рішень попереднього засідання Міжвідомчої комісії від 10 червня поточного року та результати роботи водогосподарського комплексу в маловодний період літньо-осінньої межені 2021 року поінформував присутніх начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук.

Саме завдяки узгодженим діям всіх учасників та ретельного дотримання встановлених режимів вдалось максимально раціонально використати водні ресурси, закумульовані у весняний період в основних руслорегулюючих водосховищах комплексного призначення і водосховищах-охолоджувачах енергетичної галузі. Це дозволило забезпечити не тільки стале водопостачання користувачів Харківської, Донецької і Луганської областей, а й підтримання достатньої водності річок у меженний період року в умовах нерівномірного розподілу опадів та підвищених температур. І хоча на деяких ділянках річок спостерігалось зниження рівнів води, але до критичних відміток рівні води не наближались, тож усі основні руслові водозабори Харківської, Донецької і Луганської областей працювали у штатному режимі.

У жовтні водність річок суббасейну Сіверського Дінця становила від 14-35% норми на малих річках Харківської області до 35-75% норми на річках Донецької і Луганської областей, при цьому водність Сіверського Дінця та річки Оскіл коливалась в межах 55-95% місячної норми.

Зважаючи на попередній маловодний період, першочерговим завданням для членів Міжвідомчої комісії є створення оптимальних умов для сталого функціонування водогосподарського комплексу в осінньо-зимовий період 2021-2022 років з урахуванням потреб водокористувачів у межах встановлених лімітів. Прийняті рішення мають бути спрямовані і на безаварійний пропуск можливих дощових паводків та весняної повені за рахунок підтримання необхідної вільної ємності у водосховищах на зимовий період.

Враховуючи попередні гідрометеорологічні умови та консультативний синоптичний прогноз Харківського регіонального центру з гідрометеорології, початок льодоутворення на Печенізькому та Оскільському водосховищах очікується в період з 27 листопада по 7 грудня, що наближено до середніх багаторічних значень. Втім, у зв’язку з неодноразовим вторгненням холодних повітряних мас на територію сходу України, зберігається можливість короткочасної появи нестійких льодових явищ вже протягом листопада.

Наразі наповнення основних руслорегулюючих водосховищ комплексного призначення становить:

  • Печенізьке водосховище – 310 млн. м3 (81%) зі скидними витратами на рівні 10 м3/с. На зимовий період рекомендовано встановити скиди в інтервалі 9-25 м3/с, з подальшим коригуванням залежно від гідрологічної ситуації та рівнів води в районі водозаборів Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та ГПУ «Шебелинкагазвидобування» АТ «Укргазвидобування»;
  • Оскільське водосховище – 311 млн. м3 (71,5%) зі скидними витратами на рівні 22 м3/с. На зимовий період рекомендовано встановити скиди в інтервалі 18-42 м3/с, що мають забезпечити компенсацію забору в канал Сіверський Донець – Донбас із забезпеченням витрат через Райгородську греблю не нижче екологічних 22 м3/с. При цьому враховуються інтереси ПАТ «Донбасенерго» СО «Слов'янська ТЕС» і водокористувачів Луганській області, зокрема водозабір Західної фільтрувальної станції КП «Попаснянський Районний Водоканал».

Середній відсоток наповнення інших 10 водосховищ комплексного призначення у суббасейні Сіверського Дінця складає 85%. У порівнянні з минулим роком ці водосховища наповнені на 1-12% більше, залежно від технічного стану наявних гідроспоруд.

З огляду на значне спрацювання цих водосховищ на початок осінньо-зимового періоду, через гідрометеорологічні умови та водогосподарську діяльність, додаткове передпаводкове спрацювання рівнів води в них, як і в минулому році, визнане недоцільним.

Заслухавши пропозиції всіх учасників водогосподарського комплексу, члени Міжвідомчої комісії узгодили оптимальні режими роботи водосховищ та водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця на осінньо-зимовий період 2021-2022 років з метою сталого функціонування водогосподарського комплексу та створення вільних об’ємів до початку льодоставу для безаварійного пропуску дощових паводків та весняної повені.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…