У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону

У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону.

Основну частину району басейну річки Дон (РБР Дон) складає суббасейн Сіверського Дінця. Це четверта за довжиною річка нашої держави та основна водна артерія сходу України. Площа її водозбору охоплює значну частину Харківської, Донецької і Луганської областей і складає 9% від загальної території України.

До початку повномасштабного вторгнення рф район басейну річки Дон характеризувався високою щільністю населення і значним промисловим навантаженням регіону. Наразі значна частина РБР Дон знаходиться на тимчасово окупованій території та зазнає впливу воєнних дій. ПУРБ стане тим урядовим документом європейського зразка, який слугуватиме планом післявоєнного відновлення території після деокупації, а його реалізація дозволить досягнути «доброго» стану вод.

Як зазначила у своєму вітальному слові Марія Шпанчик, начальник управління забезпечення водними ресурсами Держводагентства, прийняття ПУРБ є одним із пріоритетів Уряду України та індикатором відповідності євроінтеграційним зобов’язанням в частині імплементації Водної Рамкової Директиви ЄС, а також ключовим досягненням у частині водної політики під час переговорного процесу щодо членства України в ЄС.

З вітальним словом до присутніх звернувся і начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук.

Участь у заході взяли близько 100 осіб: представники місцевих органів виконавчої влади і територіальних громад, водогосподарських організацій та основні водокористувачі суббасейну, науковці і громадські діячі та інші зацікавлені сторони.

Експерти проєкту «Блю Ріверз Екологічний Консалтинг» представили проєкт Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону) на період 2025-2030 років, розповіли про аналіз стану річкового басейну та екологічний і хімічний стани масивів поверхневих вод.

Представники Сіверсько-Донецького БУВР презентували програму заходів для РБР Дон, в якій передбачено 205 заходів, з яких переважна більшість – будівництво чи реконструкція каналізаційних очисних споруд та каналізаційних мереж, в тому числі з урахуванням перспектив відновлення в період повоєнної відбудови.

Після цього відбулось обговорення проєкту ПУРБ Дону (2025-2030), заслухані пропозиції та зауваження громадськості. За результатами громадського обговорення буде доповнено розділ 9 ПУРБ Дону: «Звіт про інформування громадськості та громадське обговорення проєкту Плану управління річковим басейном».

Нагадуємо, що з текстом ПУРБ Дону можна ознайомитися за посиланням: https://davr.gov.ua/plan-upravlinnya-richkovim-basejnom-donu34.

Громадські обговорення проведені за підтримки проєкту Європейського Союзу «EU4Environment: Water Resources and Data» («Водні ресурси та екологічні дані»).

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…